Przy komponowaniu letnich sałatek warto zadbać o odpowiednie wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zaliczają się cztery witaminy, czyli A, D, E oraz K. Jak sama nazwa wskazuje, przyswajalność tych witamin jest ściśle związana z obecnością tłuszczów w pokarmach, które spożywamy.
Olej tłoczony na zimno z nasion słonecznika jest bogatym źródłem witaminy E, która nazywana jest witaminą młodości, ze względu na bardzo silne działanie przeciwutleniające i regenerujące. Posiada charakterystyczny dla nasion słonecznika łagodny, lekko słodki i orzechowy smak oraz słomkowy kolor co czyni go najsmaczniejszym olejem do letnich surówek i sałatek.
Zimnotłoczony, świeży olej słonecznikowy prócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, ma też sporo właściwości zdrowotnych.
- przyspiesza regenerację organizmu,
- redukuje oznaki przedwczesnego starzenia,
- poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
- wspiera pracę serca.