Olej z czarnuszki

43.00 79.00 

(3 opinie klienta)

Olej czarnuszkowy tłoczony na zimno. Wytworzony ze specjalnie wyselekcjonowanych, najwyższej jakości nasion czarnuszki siewnej. Intensywny, gorzkawo- korzenny, pieprzny smak i aromat. Barwa ciemnobrązowa do czarnej.

Składniki: 100% nierafinowany olej z nasion czarnuszki
Kraj pochodzenia surowca: Indie

250 ml
500 ml

Czas realizacji

3 – 4 dni robocze

Darmowa dostawa: od 199 zł

Olej z czarnuszki z Połczyńskiej Olejarni jest produktem w 100% naturalnym, niefiltrowanym, nierafinowanym, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości zdrowotne i odżywcze.

Wysoko ceniony ze względu na zawartość substancji czynnej – tymochinonu.
Olej z czarnuszki tłoczony jest na Twoje zamówienie, w małych partiach, zawsze na świeżo. Tłoczenie odbywa się zawsze metodą na zimno, w temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni Celsjusza.
Świeżość i niska temperatura tłoczenia to kluczowe parametry, dzięki którym olej zachowuje pełnię walorów zdrowotnych i smakowych – taki produkt proponujemy Ci w naszym sklepie internetowym.

OLEJ Z CZARNUSZKI – JAK STOSOWAĆ?

Pzeznaczony jest do spożycia na zimno, dlatego nie należy używać go do smażenia, podgrzewania potraw ani gotowania. Olej tłoczymy z nasion czarnuszki siewnej, której smak i aromat jest intensywny i ostry. Smak oleju jest pieprzny, korzenny może być nawet drapiący w gardło.
Dla złagodzenia smaku olej z czarnuszki można podać z miodem, sokiem lub syropem owocowym. Pomocne może też okazać się zagryzienie oleju pieczywem.

OLEJ Z CZARNUSZKI – JAK PRZECHOWYWAĆ?

Olej należy przechowywać w ciemnym i szczelnym opakowaniu w lodówce – zarówno po otwarciu jak i przed otwarciem.
Naturalnie mętny- przed użyciem każdorazowo wstrząsnąć. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym – prawdziwie naturalne niefiltrowane oleje zawsze osadzają się na dnie.

OLEJ Z CZARNUSZKI – WŁAŚCIWOŚCI:

  • pomocny w walce z alergią, nawracającymi infekcjami górnych dróg oddechowych, sezonowym katarem siennym,
  • polecany w chorobach skóry o podłożu autoimmunologicznym lub hormonalnym (egzema, AZS, łuszczyca, trądzik),
  • doskonale wspiera naturalną odporność organizmu,
  • wykazuje działanie przeciwzapalne w chorobach układu pokarmowego,
  • charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • posiada szerokie właściwości przeciwzapalne,
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
  • wspiera gospodarkę glukozową,

Tłoczony na zimno olej czarnuszkowy znajduje również zastosowanie w kosmetyce, między innymi do nawilżania skóry twarzy, całego ciała oraz włosów. Stosowany bywa również do łagodzenia zmian skórnych powstałych w wyniku trądziku czy egzemy.
Świetnie sprawdzi się również jako składnik naturalnych kosmetyków oraz olejków do kąpieli. Warto jednak mieć na uwadze, że jest to olej o zdecydowanie charakterystycznym zapachu i kolorze.
Należy jednak pamiętać, by kosmetyki sporządzone na bazie oleju z nasion czarnuszki ZAWSZE przechowywać w lodówce!

Po więcej informacji na tematu oleju z czarnuszki zapraszamy do naszej BAZY WIEDZY.

Więcej informacji na temat oleju z nasion lnu, jego zastosowania i właściwości znaleźć można w tym linku.

3 opinie dla Olej z czarnuszki

  1. Basiastasia124

    Mocny w smaku, no i kolor po wstrząśnięciu baardzo ciemny, ale da się przyzwyczaić. Przynajmniej wiadomo, że to na pewno 100% czarnuszka 😀

  2. Aga

    Super

  3. Malwa

    Pikantny smak, do sałatek idelany, wystarczy ten olej i sałatka pysznie doprawiona 🙂👍

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne produkty

Baza wiedzy