Olej z nasion czarnuszki to zdecydowanie jeden z olejowych faworytów jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne. Jego właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne czy przeciwalergiczne czynią go skarbnicą zdrowia i dobrego samopoczucia. Posiada także właściwości immunomodulujące co oznacza, że wpływa na działanie układu odpornościowego, stymulując go do pracy. Olej idealny?
Cóż, jedynym mankamentem pozostaje jego smak i zapach…
Będziemy szczerzy- olej z czarnuszki to ostry, charakterystyczny olej o smołowatym, czarnym kolorze, zawiesistej konsystencji i intensywnym zapachu przypominającym benzynę.
Nie brzmi najlepiej?
Za te własności czarnuszki odpowiada tymochinon. Tymochinon to organiczny związek chemiczny mający potencjał antynowotworowy oraz posiadający właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Im więcej tymochinonu, tym smak i zapach oleju intensywniejszy.
Dlatego też polecamy serdecznie świeży olej z czarnuszki z Połczyńskiej Olejarni, który tłoczymy na zimno z surowca o wyjątkowo intensywnym smaku i zapachu, a co za tym idzie- o doskonałych parametrach prozdrowotnych.
Dla złagodzenia smaku olej z czarnuszki można podać z miodem, sokiem lub syropem owocowym. Pomocne może też okazać się zagryzienie oleju pieczywem.